Kadınların Uyku Halinde İhtilam Olmasına Dair Hükümler

Kadınların Uyku Halinde İhtilam Olmasına Dair Hükümler

Bu konuyla ilgili farklı durumlar söz konusu olabilir. Farklı alimlerin görüşleri bu konuda:

"Kadınlar uykuda ne kadar sık ihtilam olur?"

"Bayanlar uykuda ihtilam olduğunu hatırlamıyorsa gusül gerekir mi?"

gibi soruları cevaplandırıyor.

Bu konudaki görüşler ise şu şekilde:

Uykudan kalkan kimse, kendisi üzerinde bu duruma ait bir belirti ile karşılaşırsa: Eğer rüyada ihtilâm olduğunu hatırlıyorsa gusül abdesti alması gecekecektir. Fakat hatırlamıyorsa, Ebû Yûsuf'a göre gusül gerekmez. İmam-ı A'zam ve İmam-ı Muhammed ise, yaşlığın meni olmayıp, mezi olduğu kesin bilinmesi halinde guslü gerekli görmezler. Fakat meni veya mezi olduğunda tereddüt edilse veya meni olduğu zannı hâsıl olsa, ihtiyaten gusül gerekir, derler.

Ebu Davut'tan bir rivayete göre:

Peygamberimize (asm), “Bir kimse elbisesinde ıslaklık bulsa, ancak ihtilam olduğunu hatırlamasa gusül alması gerekir mi?” diye soruldu. Peygamberimiz“Evet gerekir” buyurdu. İhtilam olduğunu hatırlayıp da üzerinde yaşlık göremeyen kimseden soruldu. Rasülullah “ona gusül gerekmez” buyurdu. Bu arada bir hanım “bunu kadın görecek olsa, kadına gusül gerekir mi?” diye sorunca Rasülullah “Evet kadına da gusül gerekir” buyurdu.

Rüyada ihtilâm olduğu halde, dışarı meni akmamışsa gusül gerekmez. Kadın ihtilam olur da meninin dışarı çıktığını görmese ihtiyatlı davranarak gusletmesi daha iyidir. Çünkü kadından çıkan meni geri dönebilir.
Top