Ramazanda Uyku Düzeni

Ramazanda Uyku Düzeni

Uyku düzensizliği yaşayanların oranı Ramazan ayında normal zamanlara göre daha fazla oluyor. Özellikle günlerin uzaması, imsak vaktinin erken saatlere gelmesi ile birçok kişi geceyi uykusuz geçirip gündüz vakitlerinde uyumayı tercih ediyor. Peki bu ne kadar doğru bir yöntem?

Oruç tutmanın vücut sağlığına pozitif getirisi bilimsel olarak da tasdik edilen bir gerçek. Ancak düzensiz ve yanlış saatlerde uyku ile birlikte bunu hem sağlıksız bir duruma getiriyor, hem de oruç tutmanın ruhuna, temel mantığına ters bir harekette bulunmuş oluyoruz.

Uyku saati sahur sonrasına değil, mümkün olduğunca gecenin erken saatlerine çekilmeli!

Vücut için en verimli uyku saatleri gece 23 ile 2 arasıdır. Uyku saatini mümkün olduğunca bu saat dilimini de içine alacak şekilde öne çekmelisiniz. Ancak iftar ve sonrası beslenme tarzınız uyku saatinize etki edecektir. Bu yüzden sorunu beslenme açısından da ele almakta fayda var.

İftar ve sonrasında hazmı zorlaştıracak, uykuyu engelleyecek şekilde ağır, yağlı yiyeceklerden kaçınmalı, çok miktarda kahve ve demli çay tüketilmemelidir. İftar sonrasında mümkünse hareket edilmeli, yürüyüş yapılmalı, ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. Sağlıklı yetişkinlerde günlük uyku ihtiyacı 6-8 saattir.Ramazanda uyku saati biraz daha öne çekilmeli, sahura kadar mutlaka uyku ihtiyacının bir kısmı giderilmelidir.

Aşırı çay ve kahve, özellikle sigara tüketiminden uzak durun!

Sigara içen, “gündüz daha dinç tutar” düşüncesiyle yoğun bir şekilde kahve ve çay tüketen kişilerde, uyku bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle; sigara, çay ve kahveyi mümkün olduğunca az tüketmek; adaçayı, ıhlamur, rezene gibi bitki çaylarının tüketimine ağırlık vermek uyku düzeni üzerinde olumlu etki yapacaktır.

Sahurdan sonra yatmayın!

Güneş doğarken uyumanın beyin hücrelerine olumsuz etkisi bilinen bir gerçek. Bunun yanında bir de yemek sonrasında uyumanın tehlikelerini düşünecek olursak güneş doğuşunu bekledikten sonra uyumanızda fayda var.

Sahur sonrasında hemen yatılması reflüye ve kalitesiz uykuya da neden olmaktadır. Gece boyunca uyanık kalmak ve gündüz uyumak sağlıksız bir uyku-uyanıklık döngüsüne ve biyolojik saatte ritim bozukluğuna neden olacağından tavsiye edilmemektedir. Bununla birlikte gece uykusuzluğa neden olmayacak şekilde gündüz öğle saatlerinde 1-2 saat uyumak faydalı olacaktır.

Uyurken oruç tutulmaz!

Yapılan bir amelin karşılığını elde edebilmek için bedelini de ödemek gerektiği unutulmamalı. Elbette oruçlu iken uyunmaz, oruç kabul olmaz diye bir kaide yok. Ancak tüm gün uyumak da bir müslümana yakışan bir tavır olmayacaktır. Uyuyarak oruç tutanın sevabını da rüyasında görebileceği ihtimalini atlamayalım.
Top