Uyku Hastalığı, Çeçe Sineği

Uyku Hastalığı, Çeçe Sineği

Çeçe sineğinin sebep olduğu virüslerin ( Trypanozoma Gambiense ve Trypanozoma Rhodesiense ) insan vücuduna bulaşmasıyla oluşturduğu parazitlerin, kana ve omirilik beyin sıvısına yayılmasıyla ortaya çıkan bir tür tropikal hastalık. Çeçe sineklerinin bulaştırdığı uyku hastalığı sıklıkla görüldüğü alan, Batı ve Ekvator kuşağı Afrikası’dır.


1 ve 3 haftalık kuluçka döneminden sonra akur evresinde, düzensiz ateş, deride rahatsızlık ve kuruma, bacak ve yüz bölgesinde şişmeler ile kaşıntı görülür, lenf bezleri şişer. Bazı durumlarda ise felce benzeyen zihinsel bozukluklar gelişir. Uyku Hastalığının ikinci evresinde ise, baş ağrısı, uyuklama gibi sinir dokusunun hücre yıkımıyla şuurun kaybolması ve ilerleyen koma ile ölüm meydana gelir.

Çeçe sineklerinin yaydığı uyku hastalığının teşhisi, yapılan testlerce çeçe sineklerinin yaydığı virüsün görülmesi ile teşhis edilir. Hastalığın erken evresinde parazitlerin şişmesine neden olduğu lenf bezlerinden alınan sıvılardan teşhis edilebilir. Hastalığın ilerlemiş boyutunda ise virüslere sadece omurilik sıvında rastlanır.
Çeçe sineklerinin yaydığı uyku hastalığından korunmak için;

1-) Bulaşma kaynağı olan enfekte kişileri tarama muayeneleriyle ortaya çıkarıp karantina altına alarak tedavi etmek,

2-) Virüsleri yayan çeçe sineklerine karşı kalıcı insektisidler vasıtasıyla geniş ölçüde ve sürekli olarak savaşmak,

3-) İnsanlarda koruyucu olarak ilaç uygulamak (Kemoterapi)

Uyku hastalığının tedavisinde; erken dönemde ilaç tedavisi uygulanmaktadır, geç teşhis vakkasında ise uzun döneme yayılan kontrollu bir tedavisi vardır.
Top