UykuSağlık Uyku nedir, hakkında bilgi, bebekler de uyku düzeni, büyüklerde uyku



Archive - Konu

Mart 20th, 2013

SİNEMA ne kadar gelişirse gelişsin, teknoloji isterse inanılmaz başdöndürücü başarılar elde etsin, zannederim kıyamete kadar bir film en basit ve sıradan bir rüyanın yerini alamayacaktır. Bizi konusuyla, efektleriyle, oyunculuğuyla kendi içine alan; ödüllere boğulmuş, herkesin takdirini kazanmış en muazzam film yapımı bile, günün herhangi bir saatinde herhangi bir yerde öylesine ayaküstü daldığımız anda gözlerimizi kapar kapamaz başlayan alelâde bir rüya kadar etkileyemez.

Üstelik öyle Hollywood filmleri gibi milyonlarca dolar da harcanmaz rüyalarımızda!

Maliyetsiz muhteşem prodüksiyonlu yapımlar gibi hemen her akşam izleriz rüya sinemasını. İşte belki de bu yüzden gerçekliğin rüya denen o iksirli sırrı kurcalaması, sinemanın tüm imkânlarını rüyanın gizemini keşfeden sekanslara ayırması şahsen benim çok hoşuma gider. Yönetmenliğini Cameron Crowe’un yaptığı ve başrolünü Tom Cruise’un oynadığı Vanilla Sky da böylesi bir film.

Günboyu çalışan ve sürekli faal durumda olan insanın belli vakitlerde, özellikle öğleyin uyuması yaradılışından gelen, tabiî bîr hâldir. Acaba insanın-hele beton yığını, elektrik ağı ve gürültünün arasında yorgun düşen günümüz insanının-günboyu yoğun bir şekilde çalıştıktan sonra geceleyin rahat bir şekilde uyuması sağlık açısından yeterli midir?! "Hayır!" diyor Max Planck Enstitüsü Uyku Araştırma Dalı uzmanları ve psikologlar...

PEYGAMBER Efendimizin, kendi hayatında uyguladığı “hafif öğle uykusu” olarak tabir edilen “kaylule” ya da Batılıların diliyle “siesta”yı bilim adamları da keşfetti. Harvard Üniversitesi’ne göre, gün ortası şekerleme yapmak beyni dinlendiriyor, kalbi ve şekeri düzenliyor, zihni açıyor. Fransa Sağlık Bakanı Bertrand, şirketleri öğlen uykusuna ikna etmek için bütçeden 7 milyon euroluk kaynak sağladı.

PEYGAMBER Efendimizin, kendi hayatında uyguladığı “hafif öğle uykusu” olarak tabir edilen “kaylule” ya da Batılıların diliyle “siesta”yı bilim adamları da keşfetti. Harvard Üniversitesi’ne göre, gün ortası şekerleme yapmak beyni dinlendiriyor, kalbi ve şekeri düzenliyor, zihni açıyor. Fransa Sağlık Bakanı Bertrand, şirketleri öğlen uykusuna ikna etmek için bütçeden 7 milyon euroluk kaynak sağladı.

Efendimiz'in, "Ümmetime zor gelmeyeceğini bilseydim, onlara teheccüdü mecburi kılardım." diye buyurduğu eşsiz davete icabet etmekte neden zorlanıyoruz? Geç vakitlere kadar süren misafirliklerden ya da televizyon izlemekten yorgun mu düşüyoruz? Rahmet kapılarının sonuna kadar açık olduğu saatlerde dünyevi bahanelerimize yenik düşmemek için neler yapmalıyız?

Teheccüt, maddî-manevî sayısız sıkıntıları, arzuları ve emelleri bulunan insanoğluna sunulan eşsiz bir hazine. Kulun, Rabb'ine derdini döktüğü, yardım istediği çok özel dakikalar. Tahmin edildiğinden çok daha derin manaları olduğu şüphesiz. Peki, bu eşsiz davete neden icabet etmiyoruz? Çok mu yoğunuz, çok mu yorgunuz? Geç vakitlere kadar süren misafirliklerden, dizi ve tartışma programları izlemekten ya da internette nasıl geçtiğini anlayamadığımız dakikalardan sonra yorgun düşüp bu nurlu zaman diliminden nasiplenemiyoruz ne yazık ki.

Günlük koşuşturmalardan arta kalan vaktini uykuya ayıran, uykunun önemine dikkat etmeyen modern insan şimdilerde bunun neticeleriyle boğuşuyor. Gün içinde sürekli uykulu oluyor, sabah dayak yemiş gibi kalkıyor, gündüzleri dikkatini toplayamıyor, verimi düşüyor ve şişmanlıyor. Oysa uyku, çalışmak, yemek yemek, alışveriş yapmak ve sinemaya gitmek gibi tercih ettiğiniz her türlü aktiviteden daha önemli bir ihtiyaç.

Uyku, vücudumuzun dinlenmesi ve bir sonraki güne hazırlanması adına Rabb'imizin bahşettiği çok büyük bir nimet. Bu nimetin kadrini işlerinin yoğunluğundan dolayı uykusuz kalanlar çok daha iyi bilirler. Uyku ihtiyacımızı zaman açısından günün sonunda yani gece gideririz. Bazı durumlarda da gün içinde de uyumak ve dinlenmek isteriz.

Harvard Halk Sağlığı Bölümü ve Atina Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin yaptığı bir araştırma, öğle uykusunun kalbe iyi geldiğini ortaya koydu.

Amerika'nın Sesi radyosunun haberine göre öğle uykusu kalp krizinden kaynaklanan ölümleri üçte bir oranında azaltıyor. Radyo, Amerikalıların çok küçük bir bölümünün öğleyin uyuyabildiğine dikkat çekerken, Akdeniz ülkelerinde yetişkinlerin çoğunun, öğle saatlerinde kısa bir süre de olsa uyuduğunu belirtti. Haberde, Akdeniz ülkelerinde kalp hastalıkları oranının daha düşük olduğu da hatırlatıldı. Harvard Üniversitesi ile Atina Üniversitesi'nin yaptığı son araştırma 23 bin sağlıklı yetişkin üzerinde yapıldı.

Hz. Peygamber'in sünneti

Hamburg şehrinin Vechta kasabasında idarecilerden Frank Kaethler, az sayıda çalışana çok iş düşmesi ve yeni memur almak için, yeterli bütçeleri olmaması üzerine, çalışanları öğle yemeğinden sonra yirmi dakika uyumaya teşvik etme projesi hazırlıyor.

Projeye önceleri şüphe ile yaklaşan memurlar, daha sonra yirmi dakikalık bu kestirmeyi yaptıktan sonra daha verimli çalışmaya başladıklarını ve daha mutlu olduklarını fark ediyorlar. Aslında bu, sünnet olan kaylûledir. Endülüs’te bile köylülerin bu tür izinleri var ve bu İspanya’da 800 yıl yaşayan Müslümanlardan kalma derin izlerden...

Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurdu:
Ey uyumaya niyetlenen kimse, yatağına uzandığın zaman şöyle de:
Allahım, nefsimi Sana teslim ettim, bütün benliğimle Sana yöneldim.
İşlerimi Sana emanet ettim, sırtımı Senin kudretine dayadım.
Senin rahmetinden ümitvârım, gazabından da korkuyorum.
Senin dergahından başka ne iltica edilecek bir yer var, ne de güvenilir bir mekan.
Senin merhametine sığınıyor ve Senden eman diliyorum.
Ve indirdiğin Kitab’a, gönderdiğin Peygamber’e (sav) imanımı ikrar ediyorum.
Şayet bunu okuduğun gece ölecek olursan, fıtrat üzere (mü’mince) ölmüş olursun;
eğer sabaha erersen, hayır bulursun.

=
Buhârî, Daavât 7,9; Tevhid 34; Müslim, Zikr 56, (2710); Tirmizî, Daavât 76, (3391)]

Güzel Kurani kerimimizde geçen uyku ile ilgili ayetler. Kuranda geçen uyku ile ilgili ayetler tarafmizca seçilip otomatik listelenmekte.

Kuranda uyku ile alakali tahmini 8 ayet geçiyor
2:255 - Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur. O daima diridir (hayydır), bütün varlığın idaresini yürüten (kayyum)dir. O'nu ne gaflet basar, ne de uyku. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O'nundur. İzni olmadan huzurunda şefaat edecek olan kimdir? O, kullarının önlerinde ve arkalarında ne varsa hepsini bilir. Onlar ise, O'nun dilediği kadarından başka ilminden hiç bir şey kavrayamazlar. O'nun kürsisi, bütün gökleri ve yeri kucaklamıştır. Onların her ikisini de görüp gözetmek O'na bir ağırlık vermez. O çok yücedir, çok büyüktür.

8:43 - Hani o vakitler Allah sana uykunda (rüyanda) onları az gösteriyordu. Eğer Allah sana onları kalabalık gösterseydi korkacaktınız ve savaş konusunda anlaşmazlığa düşecektiniz. Fakat Allah böyle bir şeyden sizi uzak tuttu. Çünkü O, gönüllerde yatanı da bilir.


Anket

Rüyalarınızı Hatırlıyor musunuz?:

Son yorumlar