2014 yılı Eylul ayı konuları

2014 yılı Eylul ayı konuları

Uyku Halindeki Bitkiler Nelerdir?

  • akgün

Bir tohum olgunlaştıktan ve çevreye dağıldıktan sonra uyku hali(dormansi) olarak adlandırılan bir evreye girer. Bu süreçte metabolik hız çok yavaşlar ve embriyo büyümez. Tohum çimlenmesi, embriyoda büyüme ve gelişmenin yeniden başladığı anlamına gelir.

Dormansinin süresi bitki türlerine bağlı olarak, bazen tür içinde bile farklılık gösterir. Bitkilerde dormansinin kırılıp çimlenmenin gerçekleşmesi onların yetiştikleri çevre koşullarıyla bağlantılıdır.

Absisik Asit ve Uyku

  • akgün

Bitkisel hormonlardan biri olan absisik asit(ABA) isoprenoid bir hormondur.ABA'nın birincil yani esas görevi bitkilerde absisyonu(Yaprak dökülmesini) sağlayan hormondur. Absisik asit birincil fonksiyonun yanı sıra bitkiler üzerinde farklı etkiler oluşturan fonksiyonlara da sahiptir.Bitkilerde ABA ayrıca çevresel koşullardan kaynaklanan stres ve hastalık yapıcı etkileri de işaret eder. ABA(Absisik asit) bitkide terminal tomurcuklarda üretilir. Bitki gelişimini yavaşlatır ve soğuk kış mevsimi boyunca kuru dalların uç kısmındaki tomurcukları koruyucu etkiye sahiptir. Absisik asit bitkilerde kış mevsimi boyunca vasküler kambiyum hücrelerinin gelişimini engelleyerek primer ve seconder büyümeyi askıya alır ve kış mevsimi boyunca düzenleyici rol oynar.

Tohumun Uyku Halinden Ayrılması İçin Gerekenler

  • akgün

Olgunlaşan bir tohum hemen filizlenmez. Tohumun filizlenmesi için uygun sıcaklık, nem ve oksijen gibi pek çok faktörün bir arada bulunması gerekmektedir. Bu şartlar biraraya geldiğinde, uyku halindeki tohum canlanmaya başlar.

Bir tohumun filizlenmesi için öncelikle suya ihtiyacı vardır. Çünkü olgun tohumlardaki metabolizmanın aktif hale gelmesi, yani büyüme işleminin başlayabilmesi için hücrede sulu bir ortamın olması gerekir. Bu ihtiyaç tohumların ıslanması ile karşılanır. Tohumdaki metabolizmanın harekete geçmesi ile birlikte kök ve filiz de büyür ve hücre bölünmesi başlar.

Kök ile filizin büyüdüğü ve hücre bölünmesinin başladığı aşamada ise mutlaka oksijene ihtiyaç vardır. Tohum, oksijenli solunumla enerji ve ısı üretimine başlar. Çünkü yeni oluşan bitkinin büyüyebilmesi için enerjiye ihtiyaç vardır. Fakat tohumun henüz kökleri yoktur. Dolayısıyla topraktaki mineralleri alacak durumda değildir. Bu durumda büyümesi için gerekli besini farklı bir şekilde elde etmesi gerekir.

Canlıların Uykudan Uyanması İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?

  • akgün

Bir tohumun ne gözleri, ne saati, ne de sinir sistemi mevcuttur. Bu durumda bitki uyanma vaktinin geldiğini nasıl hesaplamaktadır? Evrimciler bazı bitkilerin zor koşullarda yaşamalarını sağlayan bu özelliklere sahip olmalarına "Bitkiler istenilmeyen dönemlerde yaşamlarını garantiye almak için mekanizmalar geliştirmişlerdir" gibi açıklama getirmeye çalışırlar.

Uykuda Tek Gözde Kanlanma ve Göz Arkası Bulanıklığı

  • akgün

Sık yaşadığımız ancak çoğu zaman ‘geçer’ diye önemsemediğimiz göz kanlanması birçok göz hastalığının habercisi olabilir. Göz kanlanmasının; üveit, enfeksiyon ve troid gibi ciddi hastalıkların da belirtisi olabileceğini belirten Dr. Şennur Kalender, hayati değerde bilgiler verdi. Göz kanlanması, gözün beyaz olan kısmının ön yüzeyini örten zar tabaka olarak bilinen konjoktiva yüzeyindeki damarların genişlemesi sonucu oluşur. Çok ender olarak da bu damarlarda olan çatlamalar kanlanmaya neden olur. Kanlanma tek bir gözde, sıklıkla da her iki gözde görülür. Bazı zamanlar göz yorgunluğu, klimalı, aşırı sıcak veya soğuk ortamlar ya da bilgisayar başında uzun süre çalışmak gibi nedenlerin tetiklediği göz kanlanması, üveit, göz tansiyonu, troid ve ramotolojik gibi ciddi hastalıkların da habercisi olabilir.

Uyku Veren Bitkiler Hakkında Bilimsel Yazılar

  • akgün

Uyku probleminiz varsa yatağa yattığınızda uykuya dalma sorunu yaşıyorsanız aşağıdaki makalemizi okuyup uyku düzenleyici bitkiler hakkında bilgi edinebilirsiniz

'Uyumak ya da uyuyamamak, işte bütün mesele bu! 'Yatağa girer girmez uykuya dalmakta güçlük mü çekiyorsunuz? Pek de yalnız sayılmazsınız, dünya üzerinde ortalama her 3 kişiden biri yaşıyor bu sorunu.

XP Uyku Modunu Tamamen Kaldırma

  • akgün

Yöntem 1:

Bilgisayar kapatma sırasında (Masaüstü ve dizüstü)

Bilgisayarınızı bekleme moduna sokmak için güç düğmesini kullanmak için şu adımları izleyin:

1. Başlat' ı tıklatın, Ayarlar' ı işaretleyin ve sonra Denetim Masası' nı tıklatın.

2. Güç Seçenekleri' ni çift tıklatın.

İyi Bir Uyku İçin Bitkiler

  • akgün

Birçok şifalı bitki ve şifalı çay rahat uyumaya yardım eder. İşte bu şifalı bitkilerden bazıları:

o Kediotu Çayı: Bu şifalı çay yani kediotu kökünün çayı, sakinleştirici ve yatıştırıcı bir özelliğe sahiptir. Uyku bozukluklarına, sinirsel sebeplerle uyuyamamaya iyi gelir. Nörolojik bozukluklara fayda sağlar. Bağırsak, sindirim sistemini de rahatlatır.

Uykusuzluğa Karşı Şifalı Bitkiler

  • akgün

Geceleri rahat bir uyku çekmek hem ertesi günü zinde geçirmeye hem de daha enerjik olmaya yardım eder. Rahat bir uyku çekemeyince de tüm gün sinir harbi yaşanır. Uyuyamamak, uykusuzluk, tüm gece bir sağa, bir sola dönmek herkesi rahatsız eder. Ertesi gün baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, stres, sinirlilik gibi durumlara neden olur. İşte bu yüzden uykusuzluğa karşı çözüm yolları aranmaya başlar. Şifalı bitkiler, bitki çayları uykusuzluğa iyi gelerek rahat bir uyku sağlar.

balın uykusuzluğa faydaları

  • akgün

Bitki çayınızın veya ılık sütünüzün içine atacağınız bir çay kaşığı kadar balın rahat bir uyku üzerindeki etkileri tahmin edilemeyecek kadar çoktur.

Sabaha kadar güzel bir şeklide gayet sakin ve deliksiz uyumak için, doktorlar şunu tavsiye ediyorlar:

Elma Sirkesinin Uykusuzluğa Faydaları

  • akgün

Nedeni ne olursa olsun, elma sirkesi uykusuzluğunuzu giderecektir. Üç çay kaşığı elma sirkesi ile küçük bir kap balı karıştırın. Yatmadan önce bu karışımdan iki çay kaşığı alın. Bir saat sonra hâlâ uyuyamadıysanız, tekrar iki çay kaşığı alın. Elma sirkesinde, bal kadar sakinleştirici etki eden potasyum, demir, magnezyum gibi mineraller bulunur.

Güzel Uyku Çekmek

  • akgün

İyi bir uyku vücudun dinlenmesini ve bazı organların kendilerini yenilemesini sağlar. Kişinin kendini mutlu ve huzurlu hissetmesini sağlar. Bu yüzden kaliteli uyku uyuyabilmek için bir takım şeylere dikkat edilmesi gereklidir.

Gün içinde ağrıyan sırt, boyun ya da eklemleriniz, uykuya yattığınız sırada daha fazla ağrı yapmaya başlayabilir. Bunun için ağrı kesici alarak ağrılarınızdan geçici olarak kurtulmanız mümkündür. Ancak durduk yere ağrı kesici almak vücudunuzun bağışıklık sistemini etkileyerek, bazı organlarınızın bozulmasına da sebebiyet verebilir. Bu yüzden ağrı kesici kullanmaktan kaçınmalısınız. Onun yerine ılık bir duş ağrılarınızı dindirebilir. Gün içinde düzenli olarak spor yaparsanız bu tip ağrılara sahip olmazsınız. O yüzden hayatınızda spora yer vermeye çalışın.

İyi Bir Uyku Çekmek İçin

  • akgün

İyi ve kaliteli bir gece uykusu beden için en iyi ilaç. Uykudan önce rahatlamak da kaliteli bir uykuya atılan ilk adımdır. İşte size kaliteli bir uyku için uygulayabileceğiniz teknikler:

Top