2014 yılı Temmuz ayı konuları

2014 yılı Temmuz ayı konuları

Ashab-ı Kehf Uyku Duası

  • akgün

“Rabbena atina min ledunke rahmeten ve heyyi’ lena min emrina reşeda”

Anlamı:

“Ey Rabbimiz, bize katından rahmet ver ve işimizde bizim için muvafakiyet hazırla.”

Kehf Suresi / 10. ayet

Bebeklerde Uyku Sorunu İçin Ashabı Kehf Duası

  • akgün

İslam alimlerinden bazıları "Ashâb-ı Kehf’in isimleri yazılıp sebepsiz yere ağlayan bebeklerin yatağına asılırsa bi iznillah sükûnet bulurlar." şeklinde buyurmuşlardır. Ashab-ı Kehf, yani yedi uyuyanlarının isimlerinin de içerisinde bulunduğu dua ise şu şekilde:

Uyku Sorunları İçin Ashabı Kehf İsimlerinin Hikmeti

  • akgün

"Ashab-ı Kehf'in isimlerinin havassı hususunda alimler şunları söylemişlerdir.

"Sebepsiz yere ağlayan bebeklerin yazılıp yatağına asılırsa bi iznillah bu hastalıktan emin olurlar."

Uyku sorunu çeken, rüyasında korkan ve huzursuz olan bebekler, çocuklar için Ashabı Kehf duası Allah'ın izniyle bir şifa vesilesidir. Ancak her duada olduğu gibi şifayı Allah'tan beklemek esastır.

Ashabı Kehf duası şu şekilde:

Ashabı Kehf İsimleri Uykusuzluğa İyi mi Geliyor?

  • akgün

Farklı alimler Ashabı Kehf isimlerinin ve duasının hikmetleri üzerine şeyler söylemişlerdir. Baş ağrısı, korku nöbetleri ve daha birçok konu bunlar arasında yer alıyor. Uykusuzluk da alimlerin değinmiş olduğu bir başka nokta.

"Ashâb-ı Kehf’in isimleri yazılıp sebepsiz yere ağlayan bebeklerin yatağına asılırsa bi iznillah sükûnet bulurlar."

"Ümmü Sıbyan (çocuklara bir çeşit cinlerin musallat olması) hastalığı olanlar yanlarında taşımalıdırlar. "

İslam Alimlerine Göre Uyku Adabı Nasıl Olmalı?

  • akgün

Müminin her hareketi şuurlu olmalıdır. Buna günümüzün üçte birlik dilimini geçirdiğimiz uyku da dahil. Bu açıdan rastgele yatağa girip uyumak doğru değildir. Uyku adabına ilişkin bazı hassas noktalar hadis ve sünnet ile belirtilmiştir. İşte uyku adabının önemli maddeleri:

Çocuklarda uyku problemi için Ashabı Kehf İsimleri

  • akgün

Bebek ve çocuklarda sık görülen problemlerden biri olan uyku problemi için sükunet verecek, huzursuzluklarını giderecek çeşitli dualar okunabilir. Bunlardan biri de Yedi Uyuyanlar olarak da bilinen Ashabı Kehf'in isimlerinin içerisinde yer aldığı uyku duası. Bu duayı okumak, aynı zamanda bir kağıda yazmak sureti ile çocuğun ya da bebeğin yanına yerleştirmek, eğer ki halis niyet üzere yapılmışsa Allah'ın izni ile uyku problemine bir çözüm olacaktır.

Ashabı Kehf duası ise şu şekilde:

En Çok Hangi Uyku Problemlerini, Neden Yaşıyoruz?

  • akgün

Aslında hemen hemen herkesin herhangi bir zamanda uyku problemi olur. Bunun için pek çok neden sebep olablir. Uykusuzluk en az üç hafta süren uykuya başlama ve devam etmede güçlük olarak tanımlanmıştır. Sadece bir ya da iki gece uyumakta problem çekmişseniz uyku probleminiz olduğunu düşünmeniz gerekmez.

Uyku Üzerine Söylenmiş Sözler

  • akgün

Uyku insanın vazgeçilmezi. Hayatının üç parçasından biri. Hal böyle olunca filozoflardan düşünürlere kadar birçok insan uyku üzerine sözler sarf etmiş. Bu konu üzerine söylenmiş en manidar uyku ile ilgili cümleleri paylaşıyoruz.

"Öyle kolay bir sanat değildir uyumak; onun uğruna, bütün gün uyanık durmak gerekir."

Friedrich Nietzsche

"Az uyku, irade kararlığı sağlar ve nefsin azgın arzularını öldürür. Az konuşmak, bir çok belaları önler; canlıları incitmemek, insanın amacına ulaşmasını kolaylaştırır."

İmam-ı Gazali

Yatmadan Önce İçilen Boza Uyumayı Engeller mi?

  • akgün

Boza oldukça sağlıklı ve yararlı bir içecektir. Aynı zamanda kış aylarının da vazgeçilmez gece içeceği. Boza daha çok kış gecelerinde tüketildiğinden uyku ile arasında ne gibi bağlantı olduğu merak konusu olabiliyor. Ancak bozanın tek başına uykuyu engelleyen bir tavrı yoktur. Ancak önemli olan hangi besinin ne miktarda tüketilmesi gerektiğini bilmektir. Çünkü hiçbir besin tek başına mucizevi etki yaratmaz ve yine aynı şekilde hiçbir besin de tek başına suçlu olamaz. Bu durum "boza uykuyu kaçırır mı" sorusuna netlik kazandırıyor. Önemli olan her noktada sınırı koruyabilmek.

"Bebeğim Uyumuyor" Diyenlere Kuran'dan Uyku Duası

  • akgün

Geceleri sebepsiz yere ağlayan çocuklara, özellikle de huzursuz olan, sık sık ağlayarak uyanan bebeklere gece yatırılırken (beled suresi (90) okunmaya devam edilirse sebepsiz yere ağlamalar azalacak, bebeğiniz rahatlayacaktır.

Uyku Problemlerine Araf Suresi Ayetleri

  • akgün

Aşırı uyku gereksinimi duyan yani tıbbi tabiri ile narkolepsi hastaları için de Kuran ayetleri şifa vesilesi oluyor. Yeteri kadar uyumuş olmanıza rağmen sürekli olarak uyku ihtiyacı mı hissediyorsunuz? Gündüz saatlerinde uykulu halinizden kurtulmak, daha zinde olabilmek için Araf Suresi 54-56 ayetlerinin okunması ve bu vesile ile şifa istenmesi tavsiye ediliyor.

Araf Süresi 54-55-56 sayılı ayetler ve mealleri ise şu şekilde :

Uykusuzluk İçin Neb'e (Amme) Suresi

  • akgün

Neb'e Suresi (daha çok bilinen ismi ile Amme suresi) 9. ayeti uykusuzluk problemi çekenler için ezberlenmesi ve tekrarlanması halinde kurtarıcı olacaktır.

"Vecealna nevmeküm sübata"

Meali: "Uykunuzu size bir dinlenme zamanı kıldık"

Uykusuzluk İçin Bir Başka Ayet : " Al-i İmran 154"

  • akgün

Uykusuzluk İçin Kuran'dan muhtelif bazı ayetler vesile edilerek dua edilebilir. Bu ayetlerden biri de Al-i İmran Suresi. Al-i İmran suresinin 54. ayet-i kerimesi okunarak sahih bir niyetle uykusuzluk sorununa şifa istenebilir.

ÂLİ İMRÂN - 154. Ayet-i Kerime'nin Arapçası:

ثُمَّ أَنزَلَ عَلَيْكُم مِّن بَعْدِ الْغَمِّ أَمَنَةً نُّعَاسًا يَغْشَى طَآئِفَةً مِّنكُمْ وَطَآئِفَةٌ قَدْ أَهَمَّتْهُمْ أَنفُسُهُمْ يَظُنُّونَ بِاللّهِ غَيْرَ الْحَقِّ ظَنَّ الْجَاهِلِيَّةِ يَقُولُونَ هَل لَّنَا مِنَ الأَمْرِ مِن شَيْءٍ قُلْ إِنَّ الأَمْرَ كُلَّهُ لِلَّهِ يُخْفُونَ فِي أَنفُسِهِم مَّا لاَ يُبْدُونَ لَكَ يَقُولُونَ لَوْ كَانَ لَنَا مِنَ الأَمْرِ شَيْءٌ مَّا قُتِلْنَا هَاهُنَا قُل لَّوْ كُنتُمْ فِي بُيُوتِكُمْ لَبَرَزَ الَّذِينَ كُتِبَ عَلَيْهِمُ الْقَتْلُ إِلَى مَضَاجِعِهِمْ وَلِيَبْتَلِيَ اللّهُ مَا فِي صُدُورِكُمْ وَلِيُمَحَّصَ مَا فِي قُلُوبِكُمْ وَاللّهُ عَلِيمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ

Uyumak Gusül Abdestini Bozuyor mu?

  • akgün

Guslü gerektiren durumlar İslam alimleri tarafından ayrıntıları ile ifade edilmiştir. Ancak uykunun guslü gerektirdiğine dair bir bilgi ya da herhangi bir görüş söz konusu değildir. Yani uyumak gusül abdestini etkileyen bir durum değildir ve uyandıktan sonra gusletmek gerekmez.

Top